Tuesday, 26 May 2020

Jangan terikut – ikut orang beli rumah

Image may contain: living room and indoor, text that says '7 langkah sebelum beli rumah'


Beli rumah merupakan keputusan paling besar yang akan dilakukan oleh setiap orang. Jadi, bab beli rumah ni jangan duk ikut – ikut orang. Fahamkan objektif diri sendiri nak beli sebab apa? Nak beli untuk tinggal sendiri dengan famili atau bakal famili, ataupun nak beli untuk pelaburan?
.
.
Jawab soalan ni dulu sebelum pergi ke langkah seterusnya? Setiap objektif yang ditentukan akan membawa kepada proses dan kefahaman ilmu yang berbeza.
.
.
Cuma untuk post kali ini, saya nak kongsikan 7 tips sebelum beli rumah untuk didiami.

1. Bersedia dengan profil kewangan.

a. Sediakan dokumen pendapatan (slip gaji). Untuk yang bergaji tetap, biasanya bank perlukan 3 bulan slip gaji yang terbaru, manakala untuk yang bergantung kepada komisen, biasanya bank akan minta slip pendapatan komisen untuk 6 bulan.

b. Sekiranya majikan ada berikan bonus, boleh lampirkan sekali sebagai dokumen sokongan.

c. Jika ada buat bisnes sampingan, tu pun boleh direkodkan untuk bukti dokumen sokongan.
.
.

2. Senaraikan rekod potongan

a. Rekod KWSP
b. Rekod PERKESO
c. Rekod potongan cukai bulanan
d. Rekod potongan zakat
.
.

3. Kemaskan laporan CCRIS.

a. CCRIS ni apa? Dia macam report card untuk semua peminjam even rekod PTPTN pun ada ye dikemas kini. Kita boleh akses online juga untuk semak rekod CCRIS ni. Dulu saya pernah sekali pergi BNM, dan print rekod CCRIS di kiosk.

Kebetulan ada seorang pegawai bank tu tanya, nak saya tolong terangkan report CCRIS. Untuk yang first time tengok, ok sangat la kan ada pegawai nak tolong terangkan.

Kalau kat rekod tu ada no 0, maksudnya tak da bayaran tunggakan, tapi kalau dia dah start keluar selain no 0, jaga – jaga…semakin meningkat no tu, bermakna semakin banyak bulan kita dah tertunggak buat bayaran. Kes yang paling famous ialah PTPTN la biasanya.

b. Kenapa penting rekod CCRIS dimata bank? Sebab report card ni yang akan mengukur tahap disiplin seseorang untuk membayar balik setiap pinjaman lalu. Kalau awal- awal dan koyak, hmm macam mana bank nak confident bagi pelepasan pinjaman baru? Fikir -fikirkan… tapi kalau rekod CCRIS tu tak berapa cantik, its ok. Take your time and put your effort untuk cantikkan semula dalam 6 – 12 bulan. Insya Allah, there’s a will, there’s a way.
.
.
4. Senaraikan komitmen ( jika ada )

a. Personal loan
b. Sewa beli kenderaan
c. Kad kredit
d. PTPTN
.
.

5. Senaraikan rekod pelaburan.

a. Unit amanah
b. Saham
.
.

6. Senaraikan rekod simpanan.

a. Simpanan ASB
b. Tabung Haji
.
.

7. Senaraikan rekod cukai

a. Cukai pendapatan
b. Cukai perniagaan
.
.

Ok, once you have ready all these documents, baru la best nak jumpa banker untuk risik berapa agaknya kelayakan seseorang tu untuk beli rumah? Tapi, kalau anda tak de masa, boleh minta bantuan perunding hartanah yang berdaftar untuk buat semakan awal dan cross check dengan bank untuk kelayakan sehingga berapa yang seseorang tu layak beli rumah?
.
.
Clear sampai sini?
.
.

Bila dah tau, range harga rumah yang kita layak beli, baru best nak shopping rumah. Nak beli rumah baru (under construction), subsale atau lelong?

Monday, 25 May 2020

APA ITU MULTIPLE SUBMISSION LOAN ?



Mungkin ada pernah pelabur takpun pembeli yang mencuba-cuba buat Multiple Submission Loan untuk beli rumah terutamanya. Mereka merasa dengan cara tu mereka akan dapat keuntungan akan datang, tapi adakah mereka sudah fikir betul-betul atau lakukan sebab rasa 'excited' keuntungan yang belum pasti dan tak terancang ? 

Tau tak ada kes dimana mereka yang buat Multiple Submission Loan ni mereka rasa akan dapat keuntungan dengan beli rumah berbuah-buah tetapi realitinya tidak seperti apa yang diinginkan. Dah la tak mampu nak bayar monthly installment dan akhirnya kena lelong. Kalau korang alami cmni apa yang korang rasa ? Takut, menggelentar, rasa gelap dunia, semua perkara negatif muncul dalam fikiran kan...

Dah la berhempas pula pagi petang siang malam kerja kumpul duit nak beli rumah tak pun hartanah lain tapi disebabkan tiada perancangan dalam membeli rumah habis cmtu je.

DI sini saya cuba kongsikan serba sedikit bagi mereka yang tak tau apa tu Multiple Submission Loan juga Pro dan Kon buat Multiple Submission Loan ni.

Apa tu Multiple Submission Loan ?

Multiple Submission Loan bermaksud pembeli yang beli lebih daripada 1 rumah , boleh jadi 2,3,4 dan seterusnya , dalam masa yang sama dengan bank yang berlainan apabila apply loan. Faham dah , kenapa dipanggil Multiple Submission Loan ?

Mesti tertanya kan sesuai dan bagus ke buat Multiple Submission ni ? 

Bukan semua orang sesuai lakukan Multiple Submission Loan.

Kalau korang ni baru je nak beli rumah atau nak cuba-cuba jadi pelabur takpun baru nak serius dalam bidang hartanah dengan pengalaman yang sekangkang kera, lupakan je lah sebab sangat bahaya.

Iya mungkin korang akan cakap property tu bagus, takde masalah buat multiple submission.

Even kalau property yang tak bagus pon beli 1 unit pon dah boleh jadi bermasalah akan datang. 

Faham maksud saya ?

Tau tak apa risiko kalau buat Multiple Submission ni ? Di sini saya beritahu beberapa.

Pertama : Anda beli rumah melebihi kemampuan kewangan

Pelbagai tawaran yang pasti buat korang tertarik seperti rebate, cashback, booking rendah yang buatkan mereka ghairah buat Multiple Submission Loan sampaikan lupa nak rancang dan periksa kewangan, adakah mampu atau tidak.

Kena ambil tahu dan jelas perancangan juga strategi pelaburan yang nak dilakukan.

Sebelum ada keinginan nak beli berbuah-buah rumah/hartanah ni penting perlu tau pelbagai pilihan sewaan. Sentiasa ada Plan A, Plan B dan seterusnya semasa buat strategi sewaan.

Sebagai contoh nak buat sewa per bulan samada per rumah , per bilik, per kepala atau nak buat homestay dan lain-lain.
 

Kedua : Terbeli rumah/hartanah yang tak memberikan keuntungan

Sebagai contoh

Anda beli rumah dimana setiap bulan monthly installment bank RM3400 , rumah ni korang buat homestay tapi setiap bulan hanya mampu jana RM1000 sahaja bermakna kurang RM2400 untuk bayaran bulanan ke bank dah jadi negative cashflow.

Bayangkan anda beli 2 atau 3 rumah dan tiap bulan negative cashflow, tak ke pening.

Makanya bagus ke buat Multiple Submission Loan ni ?

Apa pun bergantung kepada kemampuan dan pengetahuan korang tentang Multiple Submission Loan ni, yang penting jangan terburu-buru dan ghairah sangat.

Apa yang boleh saya tambahkan di sini :

- Cari mentor dan belajar daripada mereka yang dah berpengalaman sendiri buat Multiple Submission Loan ni. Bukan hanya melalui bacaan dan teori sahaja.

- Kita ni ada masa tu rasa dah tahu sangat tapi sebenarnya tidak jadi jangan terus buat keputusan dengan cepat. Melayang tak tentu pasal duit korang nanti.

- Kaji , pusing dan bertanya tentang rumah atau hartanah yang korang nak beli tu terlebih dahulu.

- Akhir sekali, buat Multiple Submission Loan sangat berisiko tinggi. Sekali saya nyatakan baca , kaji dan tanya , bila korang rasa yakin dan masih nak lakukan itu adalah tanggungjawab anda sendiri.

Harap dengan sedikit perkongsian ni dapat membuka minda dan buatkan anda faham apa tu Multiple Submission Loan.


Apa pun saya memang tak galakkan buat terutama yang baru setahun jagung berjinak beli hartanah ni melainkan korang dah bersedia untuk tanggung risiko.

Apa pun sentiasa cari mentor dan belajar sebab tak nak duit yang korang dah susah payah kumpul, lebur camtu je nanti.

Apa pun semoga urusan anda dalam membelli hartanah sentiasa dipermudahkan untuk diri sendiri dan keluarga.

Jika perkongsian ni dapat membantu dan beri manfaat kepada rakan anda dan orang lain , jangan lupa sharekan post ini.

============================================================

Sekiranya anda tak nak terlepas apa-apa info, tips dan listing terkini berkaitan hartanah. Jom join Channel Telegram rasmi Super Hartanah.

Klik di bawah untuk join.


Sunday, 24 May 2020

Tuan, saya nak guna LPPSA. Boleh 100% loan kan untuk rumah pertama?


"Tuan, saya nak guna LPPSA. Boleh 100% loan kan untuk rumah pertama?" pada masa setiap kali dapat soalan ni saya akan senyum dan tarik nafas panjang dulu.
.
.
Kenapa? Kebanyakan client saya kerja kerajaan ni tak tahu kelebihan yang mereka ada untuk beli rumah lebih banyak dan lebih mudah dari pekerja swasta. Ya, ada yang dah tahu, tapi 90% daripada client saya masih belum tahu. Terutamanya yang baru hendak membuat pembelian rumah pertama.
.
.
Tahukah anda, untung ya amat jika tahu susun strategi menggunakan Margin of Finance (MOF) sebaiknya. Selalunya MOF bank bagi rumah pertama semua orang ada peluang dapat 90 ke 100 peratus mengikut kelayakan. Bagi rumah kedua pula 90 peratus.
.
.
Jika pekerja swasta, katakan suami dan isteri bekerja:

Suami
1. 90% bank
2. 90% bank
3. 70% bank
4. 70% bank

Isteri
1. 90% bank
2. 90% bank
3. 70% bank
4. 70% bank

Maknanya, bila 70 peratus MOF sahaja, 30 peratus deposit perlu sediakan. Kena kerja gigihlah kan untuk ada wang tunai. Contoh rumah RM500,000. Kalian perlu ada RM150,000 sekurangnya tidak termasuk yuran guaman dalam anggaran 3 peratus dari harga rumah iaitu RM15,000. Banyakkan duit nak kena keluar?!
.
.
Ini pula situasi pekerja kerajaan jika tidak guna strategi memanfaatkan MOF yang betul. Katakan suami penjawat awam, isteri atau sebaliknya.

Suami
1. 100% LPPSA
2. 90% bank
3. 70% bank
4. 70% bank

Isteri
1. 90% bank
2. 90% bank
3. 70% bank
4. 70% bank

Rumah ketiga buat suami walaupun penjawat awam akan tetap sama dengan pekerja swasta, iaitu perlu sediakan 30 peratus minima deposit. Kena jugalah kerja keras kan?
.
.
Jadi, bagaimana jika penjawat awam kedua suami isteri, tapi susun strategi MOF pada yang paling optimum?

Suami
1. 90% bank
2. 90% bank
3. 100% LPPSA
4. 70% bank

Isteri
1. 90% bank
2. 90% bank
3. 100% LPPSA
4. 70% bank

Ini bermakna rumah ketiga untuk suami dan isteri, boleh dibeli tanpa menggunakan wang tunai sebanyak 30 peratus. Untung sangat kan?
.
.
Boleh dapat 6 biji rumah pada modal yang lebih rendah berbanding pekerja swasta gais!
.
.
Oh ya. Strategi ni sesuai kalau kalian rasa nak ada aset ada pendapatan pasif dari sewa atau jualan rumah masa akan datang. Kalau rasa nak ada sebiji rumah sahaja jadi pusaka, tak perlulah fikir pun pasal MOF ni.
.
.
Buat yang dah terguna LPPSA rumah pertama kerana tiada ilmu, bertabahlah. Berlapang dada dan terus cari ilmu hartanah untuk gandakan aset dan harta. Ilmu ni pun ada cara nak kumpul deposit cepat. Belajar laju-laju jika sungguh nak kaya!
.
.
Bagi mereka yang belum mula beli dan masih ada lagi kelebihan LPPSA ni, haa rancang sebaiknya. Biarlah kita jadi kaya raya ada harta walau mula 6 biji sahaja.
.
.
Jika ada juga yang nak guna untuk rumah pertama LPPSA, bukanlah satu jenayah. Namun, agak rugi bila kalian tersedar nak beli rumah ketiga nanti. Percayalah, saya dah jumpa ramai yang menyesal hari ini bila tak tahu atau tak nak dengar nasihat. Ramai dari mereka beranggapan pada awalnya mereka hanya mampu dan akan beli 1 rumah saja seumur hidup.
.
.
Kongsikan posting ini pada kawan-kawan atau keluarga penjawat awam yang mungkin tidak tahu tentang kelebihan mereka ini. Mudahan sama-sama kita bantu lebih ramai orang kita miliki aset dan jadi orang Islam kaya!
.
.
Ilmu free je ni gais. Tekan share pun ada pahala dia

.

Kredit
Herman Sazwan

Tuesday, 19 May 2020

THE BEST REFINANCING PACKAGE OFFER 2020

REFINANCE




WAH BERITA BAIK!! KAMI BUKAN HANYA BOLEH BANTU JUAL DAN BELI RUMAH ANDA
.
TAPI SEKARANG DAH BUAT SEKALI EXTRA SERVIS REFINANCE.
.
STAY SAFE EVERYONES & LOOK FOR THE BEST REFINANCING PACKAGE OFFER 2020
.
✅Adakah anda ingin membina perniagaan baru TAPI kurang modal?
✅Adakah anda memerlukan WANG TUNAI ?
✅Adakah anda ingin mengurangkan kadar keuntungan pinjaman perumahan anda ?
✅Adakah anda ingin menyatukan hutang anda ?
.
๐Ÿ”นPakej Refinance Terbaik 2020
Pastinya memenuhi keperluan anda !
.
๐Ÿ“ŒANDA INGIN MENGETAHUI TENTANG TAWARAN PAKEJ PEMBIAYAAN SEMULA ?
.
๐Ÿ“ŒMudah sahaja , hanya dengan menghubungi kami secara online atau dengan click whatsapp LINK yang di sediakan , kami akan bersedia membantu anda
.
๐Ÿ“ŒLIST OF PANEL BANKER dari kebanyakan bank yang terbaik
.
☎️Hanya dengan reply atau PM kepada kami : Ya saya berminat

Call or Whassup

SHARIL ROUTH - 012 384 3603
.
http://wasap.irealty.my/sharil/refinance
http://wasap.irealty.my/sharil/refinance
.
Real Estate Negotiator
(REN 19425)
iReal Property Sdn Bhd

Services

- Selling & Renting Property
- Refinancing
- Remortgage

REFINANCE

Sunday, 17 May 2020

FAKTOR DALAM PEMBELIAN RUMAH

Image may contain: one or more people, people standing and outdoor


Assalamualaikum semua!


Ada beberapa faktor dalam pembelian rumah yang korang kena tahu!

Nak Ke Nak?


Ok, Tapi untuk sharing ini MJ akan explain secara sempoi berkenaan 1 cara dulu dari 7 panduan penting dibawah ni guys!


1. Objektif beli rumah
2. Jenis-jenis rumah
3. Cara kira kelayakan pinjaman perumahan
4. Kos beli rumah
5. Market value dan Selling Price
6. Perlu Ke Guna Ejen Untuk Beli Rumah
7. Kepentingan viewing rumah untuk dibeli


PERTAMA

Objektif Beli Rumah


Eh! apsal tanya tujuan saya nak beli rumah”

“Sabar Tuan. Sebelum apa-apa tindakan, yang penting kena jelas apa itu tujuan untuk membeli rumah”

Semasa sesi ngeteh dengan client, MJ selalunya akan terangkan STEP-STEP ini dan dimulakan dengan Objektif Beli Rumah. Secara mudahnya MJ simpulkan ada 2 tujuan untuk beli rumah, iaitu:

>Untuk Tujuan Kediaman
>Untuk Tujuan Pelaburan


Tips Beli Rumah Kediaman:

1. Beli rumah yang tidak terlalu jauh dengan tempat kerja. Seboleh-bolehnya kurang 30km atau 45 minit perjalanan. Jika anda dah berkahwin, utamakan kediaman yang berhampiran dengan tempat kerja isteri. Insyallah jadi gentleman isteri akan lebih sayang!


2. Tempat kerja yang terlalu jauh dengan rumah memberi kesan kepada masa anda dan juga kos perjalanan, minyak, tol dan maintenance kereta. Kalau terlalu jauh, boleh kopak duit dalam bank


3. Kejiranan yang baik dan sosial yang bagus. Untuk bertujuan untuk membesarkan anak-anak. Ini sangat sangat lah penting kerana pembeli bukan beli rumah untuk duduk sehari dua, malah bertahun tahun!


4. Dalam Islam digariskan oleh para ulama 3 elemen penting rumah kediaman iaitu Safety, Hygiene dan Privacy. Rujuk artikel Ahkam al-Maskan: Hukum Hakam Rumah Kediaman


Tips Beli Rumah Pelaburan:

1. Biasanya pelaburan hartanah melibatkan Cashflow dan Capital Appreciation.


2. Cashflow secara mudah untuk dapatkan keuntungan daripada sewaan hartanah. Kadar sewa lebih daripada installment bank dan kos-kos lain seperti cukai, maintenance fee. Sesuai bagi rumah flat/apartment. Lagi lagi property di KUALA LUMPUR ! Permintaan amat lah tinggi


3. Capital Appreciation biasanya bagi kes kenaikan harga rumah daripada harga asal pembelian. Contohnya Rumah Acacia Park Nilai dibeli pada 2008 dengan harga RM 170,000 dan dijual pada 2017 dengan harga RM 430,000. Sesuai bagi rumah landed. Rumah non-landed pun boleh dapat jika kena dengan harga


Semua terpulang pada anda. Tepuk dada tanya akaun bank.


Kredit

Az Muaz

CARA MUDAH NAK TAHU KELAYAKAN PINJAMAN RUMAH UNTUK KITA BELI?

Cara Kira Kelayakan Pinjaman Perumahan | Arif Hussin


Nak beli rumah, perkara asas ni anda WAJIB tahu, sebabnya anda boleh jimatkan masa, duit dan tenaga bergerak kesana kesini, kesana kesini dan ia juga melibatkan Ejen rumah, penjual rumah, abang dan kakak banker yang proses loan anda.
.
Percayalah sesungguhnya bila anda tahu KELAYAKAN PINJAMAN ANDA pasti dan pastinya …ejen rumah sayang anda sebab dapat pembeli yang bijak, penjual rumah seronok, pembeli layak beli rumah beliau, banker pun seronok sebab pinjaman anda lulus dan paling seronok sudah tentu pembeli itu sendiri kerana pinjaman telah lulus dengan jayanya.
.

Ini adalah antara cara mudah nak periksa kelayakan pinjaman anda.
1. Semak dengan pegawai bank (bawa slip gaji terkini)
2. Guna Apps
3. Tanya Ejen hartanah
4. Kira sendiri lepas baca artikel ni.
.

Perkara asas yang anda harus tahu ialah DSR. (Debt Service Ratio), sebelum tu jom kita fahamkan
.
.
Apa itu DSR?
DSR ni ialah kiraan untuk mengira jumlah pinjaman yang layak kita terima atau bahasa mudahnya ialah jika gaji kita RM1000 berapa komitment yang boleh kita buat berdasarkan gaji RM1000.
.
.
Formula untuk kira DSR tuan puan adalah seperti berikut:
(Komitmen bulanan semasa + bayaran bulanan rumah baru) / pendapatan bersih.

Setakat ni jelaskan. Alhamdulillah.


Jom kita bantu Cik Kiah kira kelayakan pinjaman rumah untuk Cik Kiah beli?


Contoh gaji Cik Kiah RM3,500 (Pendapatan bersih)
Ansuran bulanan

Kereta = RM450
Kad kredit = RM200
Pinjaman peribadi = RM500

[Total komitmen = RM1,150]


Baki bayaran bulanan yang anda layak dapat adalah:
RM 3500 x 70% = RM2,450 (DSR Maksimum) [–] RM1,150 (Total komitmen) = RM 1300 (Baki bayaran bulanan)


(Kenapa kena darab dengan 70%?)
Contoh ni, saya gunakan DSR Maksimum untuk Pendapatan Bersih sebanyak RM3,500 daripada bank CIMB. DSR maksimum yang CIMB benarkan adalah 70%. Lain bank, lain kadar DSR Maksimum.
.
.
Baki Bayaran bulanan x 200 = Pinjaman yang layak dapat

[Menggunakan konsep RULE 200]

RM1300 x 200 = RM260,000 (NILAI HARTANAH)

[Semasa penulisan artikel ini, analisa mungkin tidak tepat 100%. Untuk rujukan asas sahaja.]
.
.
[NILAI HARTANAH YANG CIK KIAH BOLEH BELI IALAH RM 260,000]
.
.

SELESAI KIRA KIRA KELAYAKAN PINJAMAN RUMAH UNTUK CIK KIAH BELI..


[INFO TAMBAHAN]

CIK KIAH juga perlu tahu, dimana kebanyakan bank berikan pinjaman 90% sahaja.

Jadi Cik Kiah perlukan deposit 10 % dari harga nilai hartanah serta tambahan 3.5% untuk kos guaman dan kos duti setem.
.
.

Kredit

Faizul Zamrod

Beli Rumah Untuk Pelaburan

LELAKI INI KONGSI PERKARA PENTING PELABUR NEWBIE PERLUKAN UNTUK ...


Izinkan saya untuk kongsikan sedikit tips bagi pelabur-pelabur diluar sana.Jika saya salah mohon betulkan.Jika ada tips lain Tuan/Puan boleh share juga.Jika berguna sila la share laju-laju.


Jika kawan-kawan diluar berminat untuk membeli rumah sebagai pelaburan,kawan-kawan harus meneliti beberapa perkara.


Keutamaan adalah untuk potensi pulangan pelaburan.


1- Lokasi unit sangat penting.Adakah lokasi yang hot atau yang berhampiran tempat keja/tinggal menjadi pilihan kawan-kawan pelaburan.

2- Pulangan sewa adakah dapat cashflow atau perlu tambah wang poket kawan-kawan.

3- Berapa lama untuk kawan-kawan terima balik tunai yang dilaburkan.

4- Potensi masa depan untuk kenaikan harga dan sewa.

5- Pulangan tahunan atas pelaburan tersebut.


Kawan-kawan perlu membuat kira-kira ringkas sebelum membuat keputusan membeli hartanah terbabit.Anda juga perlu mengambil kira perkara-perkara dibawah ;


Elakkan melabur untuk jangka masa pendek.Tiada jalan pintas untuk senang ya


Terdapat lambakan hartanah dipasaran.Kawan-kawan perlu gandakan usaha,kajian dan kesabaran jika mahu melabur.


Sekiranya kawan-kawan beli,jangan harapkan untuk mendapat keuntungan dalam tempoh 1 atau 2 tahun.

Saya jangka pasaran tidak akan bertambah baik dalam jangka masa pendek.


Tetapi bagi pelabur jangka masa panjang,inilah saatnya untuk masuk pasaran.


6 bulan dari sekarang adalah penentu 5 tahun akan datang.

Kawan-kawan pelabur tidak akan dapat tempoh seperti ini 10 tahun atau 30 tahun akan datang.Kemerosotan ekonomi + covid 19.


Kredit

Junaine Zaini



Cabaran Dunia VUCA Dalam Hartanah Bersediakan kita

Image may contain: text that says 'Volatile U Uncertain Complex Ambiguous A "the new normal"'


Cabaran Dunia VUCA Dalam Hartanah Bersediakan kita ....
.
Isu VUCA ini sudah lama di bahaskan oleh pakar-pakar ekonomi dunia supaya pemimpin bersiap sedia untuk mengharungi cabaran VUCA.
.
Perang pelaburan antara Amerika syarikat Dan china sekali lagi membawa ancaman kepada kestabilan ekonomi dunia. Tapi kita mungkin ramai yang tidak terasa kesannya & mungkin kerana tidak telibat secara langsung dalam pelaburan.
.

Bila terjadinya wabak covic-19, baru di semua peringkat organisasi terasa Menyerap kesannya. Ramai yang hilang perkerjaan, hotel, homestay kosong, Kadar sewaan turun. Restoran terpaksa tutup.
.
Segala urusan semuanya dilakukan dalam atas talian, contoh paling mudah untuk kita faham banyak sektor pendidikan & perniagaan offline semua bertukar kepada online . Para pemain industri terpaksa mengikut perkembangan teknologi supaya tidak ketinggalan .
.
THE NEW NORMAL — Iaitu kita mesti tidak lagi boleh melakukan perkara biasa kita lakukan. Ubah cara biasa untuk jadi luar biasa
.
Kalau nak dibincangkan tentang cabaran VUCA ni memang Panjang lebar, Dalam hartanah apa yang kita perlu faham untuk menang dalam cabaran dunia VUCA .
.
Maksud VUCA itu sebenarnya..
V - Volacity ( kemeruapan )
U - Uncertainty ( Ketidakpastian)
C - Complexity (Kerumitan)
A - Ambiguity (Kekaburan)
.
#1 Sebagai pelabur kita mesti persiapkan diri dengan menjadi pelaburan yang bijak. Dengan Kadar kemeruapan membimbangkan kita mesti ada strategi jangka pendek & jangka Panjang.
.
#2. Bersedia dengan strategi A dan strategi B, exit plan mesti kita susun untuk setiap strategi yang kita cipta supaya portfolio hartanah kita tidak tenggelam di telan VUCA.
.
#3 Bersedia dengan Ketidakpastian ekonomi, kita mesti pandai menjangka apa yang akan berlaku, contoh mereka yg memiliki homestay pada masa sekarang, Bisnes stop. Untung bagi Mereka yang mungkin sudah sedia dengan beberapa portfolio pelaburan berlainan, sebagai backup plan.
.
#4. Bersedia dengan simpanan yang mencukupi untuk memastikan kelangsungan hidup & bisnes dipertahankan.
.
#5 Faham objektif pelaburan
Untuk mengharungi kerumitan & kekaburan yg tidak dijangka. Pelabur hartanah mesti faham betul-betul objektif setiap hartanah yang mahu dimiliki. Kurangkan kesilapan semasa membeli & risiko akan datang.
.
๐Ÿ”‘ Apa yang dapat saya ambil Pengajaran dalam keadaan sekarang adalah dengan pelbagaikan jenis pelaburan untuk langkah Lebih Selamat.
.
Sebagai perunding hartanah, kami juga sangat terkesan, contohnya dalam PKP ada yang nak masuk rumah sewa hanya dengan mahu video rumah, Ini berlaku kerana terpaksa downgrade sewaan rumah. Banyak lagi perkara baru yang kita mesti siap sedia.
.
๐Ÿ”‘ Namun Apa pun cabaran sekarang & masa akan datang, untuk mereka yang beriman pada Allah SWT & beriman dengan ketentuan yang ditetapkan olehnya, mesti akan TENANG...... TENANG & MENANG


Kredit

Mimi Rahim

6 SEBAB MENGAPA BELI RUMAH SUBSALE


Image may contain: people sitting, living room, table and indoor

Stigma kurang tepat apabila membeli rumah pertama ialah ianya harus baru dan landed. 


Sebenarnya, tak salah pun memiliki rumah pertama yang bukan landed dan bukan baru. Dari pasaran subsale misalnya. Ini abam senaraikan 6 sebab buat kau pertimbangkan pasaran subsale untuk rumah pertama. Point 3 akhir tu memang abam suka 
.

1. Zero risiko untuk terbengkalai.
Kau tidak perlu merasa dup dap sementara menunggu rumah siap. Kerana subsale bermaksud kau membeli rumah daripada orang lain. Kan sudah tentu, kau dapat melihatnya dengan mata sendiri ketika sesi viewing berjalan.


2. Kawasan sedia matang dan penuh potensi.
Kau dapat menilai akan potensi kawasan persekitaran yang dipilih. Dengan kemudahan infrastruktur yang sedia ada, peluang pekerjaan yang terhidang, dan kepadatan penduduk terkini bakal memberi lebih keyakinan kepada kau.


3. Peluang membuat pelbagai pilihan.
Kau boleh saja lawati mana-mana portal jualan online berkenaan pasaran subsale sebelum mengambil keputusan untuk membeli secara serius.


4. Deposit yang boleh dirunding.
Betul, kau harus menyediakan sejumlah deposit yang besar ketika ingin memiliki rumah subsale. Namun, ada sedikit kelonggaran boleh dipohon. Ia bergantung kepada budi bicara Tuan Rumah sepenuhnya dan kemahiran Perunding Hartanah yang kau lantik semasa proses negosiasi.


5. Masuk rumah lebih awal dari biasa.
Atas keizinan Tuan Rumah, mungkin boleh masuk awal dari biasa. Jika rumah yang kau beli itu untuk dibuat sewaan, lebihan dari 'cashflow' yang dijana sepanjang tempoh tukar hakmilik berjalan, boleh lah kau gunakan untuk menampung kos peguam SNP nanti.


6. Dapat Tuan Rumah yang 'bermotivasi' untuk jual cepat.
Ada dikalangan Tuan Rumah yang nak melepaskan rumah segera atas beberapa keperluan yang mendesak. Mereka tak kisah pun untuk jual sedikit murah asalkan keperluan mereka dapat diselesaikan segera. Kau hanya perlu bertanya lanjut kepada Perunding Hartanah yang kau lantik. Untung sabut timbul, siapa tahu kan ?
.

Begitulah.
.

Cuba tekan [SHARE] kalau korang rasa ada kenalan korang perlukan info ni


Kredit

Mukaram M Jamin

PENTINGNYA EARNEST DEPOSIT

Image may contain: possible text that says '(EARNEST DEPOSIT) Earnest: Bersungguh-sungguh Deposit: Wang Cagaran'


Dalam pembelian rumah subsale (secondary market), antara kos yang terlibat adalah bayaran deposit sebanyak sepuluh peratus (10%) daripada harga jualan rumah yang dipersetujui pemilik rumah dan pembeli
.
Pembayaran deposit 10% ini dibayar secara berperingkat:

1) Earnest deposit 3.18% dibayar ke Client's Account agensi hartanah semasa peringkat booking

2) Baki deposit 6.82% dibayar ke akaun firma peguam semasa peringkat tandatangani Perjanjian Jual Beli (SPA)
.

Di dalam posting kali ini, saya ingin menjelaskan kepentingan Earnest Deposit
.
EarnestDeposit atau biasanya disebut bayaran/duit Booking ini bukan saja-saja dibayar semasa tandatangan Letter of Offer to Purchase a Property (LOP) / Booking form
.
Ini antara sebabnya:

 Untuk melindungi kepentingan kedua-dua belah pihak (penjual dan pembeli)

 Mengikat penjual dan pembeli agar tidak sewenang-wenangnya membatalkan urusan jual beli

 Sebagai tanda keseriusan pembeli rumah membeli rumah tersebut

 Penjual juga terikat untuk tidak menerima pembeli lain sementara pembeli tadi memohon pinjaman / pembiayaan perumahan daripada bank / LPPSA

 Sebagai gantirugi / penalti jika salah satu pihak batalkan urusan jual beli tanpa sebab yang dibenarkan. Penjual perlu memulangkan earnest deposit beserta jumlah sama amaun kepada pembeli. Jika pembeli yang batalkan, earnest deposit tidak dikembalikan (forfeited).
.
Earnest deposit ini ditransfer (jika online) / atas nama agensi hartanah berdaftar (jika cheque) kepada Client's account (akaun pelanggan) agensi hartanah berdaftar berkenaan
.
PENTING: Pastikan nombor akaun yang diberi adalah Client's Account agensi hartanah, bukannya akaun individu ejen. Dan elakkan membayar secara tunai. Hal ini bagi mengelakkan dari berlakunya penipuan/kerugian.
.
Agensi hartanah bertindak sebagai pemegang amanah. Bergantung kepada urusan jual beli, samada perlu dipulangkan kepada pembeli atau dilepaskan kepada penjual
.
.
Penafian: Info ini sebagai pemahaman mudah berkenaan keperluan earnest deposit. Untuk isu teknikal, sila rujuk ejen hartanah berdaftar atau peguam hartanah berdaftar masing-masing.


Kredit 

Hazman Abd Mulok

๐—ข๐—ฃ๐—ฅ ๐˜๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐—ป ๐—ฏ๐˜‚๐—ฎ๐˜ ๐—ธ๐—ฎ๐—น๐—ถ ๐—ธ๐—ฒ-๐Ÿฏ ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐˜๐—ฒ๐—บ๐—ฝ๐—ผ๐—ต ๐Ÿฑ ๐—ฏ๐˜‚๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐˜๐—ฎ๐—ต๐˜‚๐—ป ๐Ÿฎ๐Ÿฌ๐Ÿฎ๐Ÿฌ?

No photo description available.

Kadar Polisi Semalaman atau Overnight Policy Rate (OPR) adalah satu kadar pinjaman yang ditentukan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) yang diberikan kepada bank-bank perdagangan di Malaysia yang mempunyai jumlah dana yang tidak mencukupi. Dalam bahasa yang lebih mudah, ianya adalah merupakan kadar yang perlu dibayar oleh satu bank yang meminjam dari bank yang lain.

.
OPR berperanan bagi mengelakkan daripada berlakunya defisit ekonomi dengan mengawal polisi monetari ringgit supaya terus berada pada tahap yang baik. Kadar OPR yang rendah mempunyai kesan domino kepada kadar faedah di mana ianya akan menjadikan kadar faedah lebih rendah selaras dengan penurunan OPR.
.
Penurunan kadar OPR ini sebenarnya adalah bertujuan bagi menggalakkan para pengguna berbelanja dan meminjam yang mana secara tidak lansung akan meransang pertumbuhan ekonomi negara.
.
Pada 5 May 2020 yang lalu, BNM telah mengeluarkan Pernyataan Dasar Monetari dengan membuat keputusan untuk mengurangkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 50 mata asas kepada 2% dan dijangka akan berlaku penurunan sehingga 1.75% peratus. Cuba korang bayangkan kalau kadar faedah pinjaman perumahan korang sebelum ni ialah 3.8%, selepas penurunan OPR ini kadar faedah tersebut akan jadi 3.3%.  Banyak kite boleh jimat kat situ!
.
Ini merupakan kadar terendah yang diturunkan oleh BNM sama seperti penurunan OPR semasa krisis ekonomi pada tahun 2008-2009 iaitu dengan kadar OPR 2% pada Februari 2009. Penurunan ini berkait secara langsung dengan keadaan ekonomi global yang semakin lemah sekarang ni berikutan isu pandemik COVID-19 yang melanda dunia masa kini. Korang boleh refer sini untuk info yang lebih lanjut.

https://www.bnm.gov.my/index.php…
.
๐—ฃ๐—ฒ๐—ป๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐—ป๐—ฎ๐—ป ๐—ข๐—ฃ๐—ฅ ๐˜€๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ป๐—ท๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜๐—ฎ๐—ต๐˜‚๐—ป ๐Ÿฎ๐Ÿฌ๐Ÿฎ๐Ÿฌ:
๐Ÿ“‰ Januari 2020 (3% ↘️ 2.75%)
๐Ÿ“‰ Mac 2020 (2.75% ↘️ 2.5%)
๐Ÿ“‰ May 2020 (2.5% ↘️ 2.0%)
Kalau korang nak tau OPR decision & statement dari tahun 2008 hingga sekarang boleh rujuk sini 

https://www.bnm.gov.my/index.php…
.
๐—๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ, ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ต ๐—ธ๐—ฒ๐˜€๐—ฎ๐—ป ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐—ป๐—ฎ๐—ป ๐—ข๐—ฃ๐—ฅ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ธ๐—ถ๐˜๐—ฎ?
.
1️⃣ ๐—ž๐—ฒ๐˜€๐—ฎ๐—ป ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ฝ๐—ถ๐—ป๐—ท๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ป
Kadar bayaran balik pinjaman korang akan jadi lebih murah disebabkan oleh penurunan kadar faedah. Pinjaman ni termasuklah pinjaman sewa beli (hire purchase loan), pinjaman peribadi dan juga kad kredit.
.
2️⃣ ๐—ž๐—ฒ๐˜€๐—ฎ๐—ป ๐—ธ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐˜€๐—ถ๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—™๐—ถ๐˜…๐—ฒ๐—ฑ ๐——๐—ฒ๐—ฝ๐—ผ๐˜€๐—ถ๐˜
Bila kadar OPR turun, maka kadar faedah kepada akaun simpanan & FD korang juga akan berkurang. Jadi, keuntungan korang daripada simpanan juga akan turut berkurang. So, masa ni la korang perlu bijak cari alternative lain untuk gandakan keuntungan korang contohnya melalui haratanah, sebab masa ni bank akan galakkan korang buat pinjaman terutamanya pinjaman hartanah!
.
Cukup la sampai sini dulu saya kongsikan pasal penurunan OPR & kesan2nya. Kalau korang rasa perkongsian ni bermanfaat, sila share & sampaikan kepada yang lain. Bantu saya untuk share kan info ni pada seramai mungkin. Semoga bermanfaat & ianya menjadi saham pahala utk bekalakan kita di akhirat kelak.
.
Insyallah, lepas ni ni saya akan kongsikan pula tentang “Apa yang perlu kita lakukan bila OPR turun”.

Kredit
Sham Chencko